Guidning

Följ med på en resa genom Stenegårds historia.

Från en apotekares dröm om ett läkande mönsterjordbruk till dagens folkkära besöksmål och kulturscen. Under vår guidning berättar vi om gårdens blomstringstid under mitten av 1800-talet, djupdyker i Stenegårds rika historia och lär känna de fantastiska personer som verkat och levt här. Du kan förvänta dig berättelser om både sorg, dråpligheter och kämparglöd. Guidningarna sker utomhus.

 

Dagliga guidningar sommaren 2024:
Guidningen tar ca en timme. Max 25 personer. 
Pris: 120 kr per person,  biljetter löses i Världsarvscentrum.

 

Gruppresor och Privata guidningar hela året:
Minst 10 personer
Pris: 90 kr per person
Chaufför och reseledare går med kostnadsfritt
Bokas genom Världsarvscentrum:

0651-34 00 21 eller stenegard@ljusdal.se

 

Introduktionsguidning för bussar
Ca 15 min 750 kr

Audioguidning

 

Upptäck gården i lugn och ro och i din egen takt. 

Med vår audioguidning förflyttas du tillbaka till 1800-talet och Julius Bruns tid. Hur var livet här när kön ringlade lång till apoteket och läkarmottagningen? Hur gick det till när kungen kom på besök? Guidningen är inläst av Rolf Lassgård och finns tillgänglig på både svenska och engelska. 

Audioguidningen kostar 50 kr och går att köpa inne på Världsarvscentrum. Vi lånar ut hörlurar, mediespelare och karta. Välkommen!

Tillgänglig maj - september

Trädgårdsguidning/ Örtagårdsguidning

 

Under sommaren anordnas ett antal guidade visningar av Stenegårds köksträdgård och örtagård. Se vårt kalendarium för aktuella tider. För grupper finns det möjlighet att boka en privat guidning även andra tider. Kontakta Världsarvscentrum för tillgänglighet.

Se hur Stenegård jobbar aktivt med KRAV-certifierad grönsaksodling eller lär dig om medicinalväxterna i vår örtagård. 

Stenegårds köksträdgård är 600 kvm stor med i huvudsak ätbara växter och indelad i 24 odlingsrutor. Syftet med köksträdgården är att inspirera till odling och visa metoder som ger god skörd av hög kvalitet utan att överutnyttja naturens resurser. Stenegårds grönsaksodling är KRAV-certifierad. 

I vår örtagård hittar du örter och medicinalväxter som använts i läkekonsten genom historien. Genom tiderna har det ofta varit kvinnor som besuttit denna kunskap om läkeväxternas egenskaper, de har kallats kloka gummor eller häxor och blivit både vördade, fruktade och förföljda. Vet du vilka dolda egenskaper växterna runt om oss har?

Bokningsförfrågan till köksträdgården eller örtagården sker via Världsarvscentrum. 0651-34 00 21 eller stenegard@ljusdal.se